Italië in het klein op het Plein van Rein

“Appelflappen, saucijzenbroodjes en croissantjes”, is het antwoord op de vraag wat voor lekkers ze heeft gekocht. Sandra stapt net buiten bij I Due Fratelli, de nieuwe broodjeszaak van Rein van den Broeke op Boulevard 2, je kunt het niet missen. Zij heeft de huisstijl en het logo ontworpen, een staaltje vakmanschap van ‘Stoer Staaltje.’ De gevel met de azuurblauwe stenen wordt opgevrolijkt met  zachtroze bloemen van de oleanders en de witte sterjasmijn. Twee grote schelpenmobiles hangen voor de ramen te prijken naast de qr code van Heytom.eu/fratelli (de bestelsite) waar je de heerlijk versbereide broodjes kunt bestellen. Altijd handig als je haast hebt, je kunt hier namelijk kiezen uit verschillende tijdsblokken met maximaal een half uur wachttijd. Het broodje zalm is de hardloper op het moment, rijkelijk besmeerd met roomkaas, gerookte zalm, gesnipperde uitjes en een topping van rucola, tomaat en komkommer. Je kunt natuurlijk ook gewoon binnenstappen en je bestelling ter plaatste doen. Heerlijk geurende zeepjes, sustainable vegan kaarsen in drie verschillende geuren, stompkaarsen, azijnen en oliën uit diverse Italiaanse streken trekken de aandacht terwijl je broodje wordt gemaakt. Er blijkt gewoon een verborgen cadeaushop aanwezig te zijn! Dit moet ik zeker onthouden!

Rein heeft zijn voorliefde voor Italië opgedaan tijdens de vele vakanties die hij met zijn ouders daar doorbracht. Die liefde is voelbaar en zichtbaar als ik op de houten bank op de hoek van het Spuiplein en de Boulevard mijn gesprek met hem heb. In korte broek en strandslippers verteld hij enthousiast over zijn passies. O sole mio van Pavarotti (hoe kan het ook anders) klinkt op de achtergrond op deze zonovergoten zaterdagochtend. Italiaanse muziek, soms klassiek, dan weer pop … een koffietje en een sigaretje, zo start hij elke dag.  Dit is zijn ritueel. Hij ziet het dorp ontwaken, het geeft hem een idyllisch gevoel, hier wordt hij blij van. Op de vraag waar zijn producten vandaan komen zegt hij resoluut dat hij bewust voor lokale collega ondernemers kiest “om mekaar iets te gunnen”. Terwijl regelmatig zijn hand omhoog gaat om iemand te begroeten verteld hij geestdriftig over zijn dromen, de biologische olijfolie in prachtige metaallook flessen en de vegan kaarsen die hij sinds kort verkoopt in I Due Fratelli. De kaarsen en de zepen zijn overigens ook te bestellen via zijn webshop www.homeliving24.nl die hij samen met kameraad Freek is opgestart in coronatijd.  Ik ben met stomheid geslagen als ik hoor dat hij maar liefst vijf bedrijven heeft! Zo heeft hij samen met Eduard, een andere kameraad een alcoholvrije drankenshop geopend genaamd wijnvrij.com waar je heerlijke alcoholvrije likeuren en wijnen kunt bestellen zoals de populaire Limoncello, Amaretto en cava. Verder doet hij ook aan zilte woningverhuur. En de befaamde Gelateria Brescia niet te vergeten!

“Een Mini Toscane probeer ik hier te creëren”, zegt hij al glimlachend en “er komt nog meer!” Zijn wens om te starten met Penne to go (self service) staat op het punt om ergens in augustus gerealiseerd te worden. Terwijl ik mijn koffie opdrink en driftig alle informatie tot me neem, realiseer ik me dat in deze geboren Bressiaander een gevoelige romanticus schuilt. Zijn gezicht glundert als hij met zijn handen verteld hoe straks die warme penne uit een kartonnen bakje gegeten kan worden en je kunt kiezen uit diverse sauzen. Uiteraard volgens de duurzame normen, met een houten vorkje. Het water loopt me al in de mond met mijn Italiaanse roots. Zijn inspiratie komt uit oude films verteld hij als ik de een na de andere zie langslopen met een broodje uit het vuistje.

De 37 jarige Rein lijkt verknocht te zijn aan familiegevoel en nostalgie. De zwart/wit foto die een heel stuk wand vult in I Due Fratelli is een ode aan de oude vissersboot, de Bresjes 46 van zijn overgrootvader én opa, beiden Wim genaamd. Op de stuurhut prijkte ooit een houten bordje met de naam “De 3 gebroeders”. Toeval? Ooit, als het pand op de hoek van de Boulevard en het Spuiplein leeg komt zal ‘Helena’ de 2 Gebroeders met elkaar verbinden. Zijn droom om daar een wijnbar te beginnen krijgt de naam van zijn overleden moeder. Hoe mooi en respectvol is dat! 

I Due Fratelli, Italiaans voor De 2 gebroeders,  is in juli en augustus elke dag geopend van 10.00-16.00 uur. Je kunt Rein ook volgen op Facebook.

Met plezier geschreven door Petra Selis