Historische tocht Koningin Wilhelmina

LET OP! HELAAS KUNNEN DEZE ACTIVITEITEN NIET DOORGAAN!


Stichting Oorlogsmonument Breskens

Historische tocht Koningin Wilhelmina

 

Beste inwoners van Breskens

 In het kader van 75 jaar bevrijding zal er op zaterdag 14 maart 2020 een Grensoverschrijdende tocht plaatsvinden, zoals dat ook gebeurde op 13 maart 1945. Want die ochtend verscheen aan de Nederlands-Belgische grens in Eede een gepantserde auto. Kort daarop stapte koningin Wilhelmina uit het voertuig. Zij werd opgewacht door commissaris der Koningin Quarles van Ufford en de griffier van Provinciale Staten. Vervolgens stapte de koningin onder luid gejuich van de plaatselijke bevolking over een van wit meel getrokken streep, een inderhaast aangebrachte symbolische aanduiding van de landsgrens.

Op zaterdag 14 maart wordt deze tocht herhaald en zal Koningin Wilhelmina net als toen een aantal plaatsen in West-Zeeuws-Vlaanderen bezoeken.

De tocht bestaat uit de auto met daarin de Koningin en een aantal volgauto’s. Aan de tocht doen ook een aantal legervoertuigen mee, die in elke plaats zullen stoppen.

De tocht begint die dag in Maldegem om 10.45 uur. Vervolgens gaat ze naar Eede, Aardenburg, Sluis, Oostburg, Schoondijke, Breskens en het bezoek eindigt om 16.15 uur op de Markt van IJzendijke.

Wat betekent dat voor Breskens

Stichting Oorlogsmonument  Breskens, heeft in samenwerking met de  Muziekvereniging Schoondijke-Breskens-Groede en een aantal vrijwilligers een middagprogramma opgesteld.

15.30 uur         Aankomst van de oude Leger voertuigen richting het Spuiplein.
Optreden aldaar van Pipes and Drums

15.35 uur        Aankomst Koningin Wilhelmina op het Spuiplein vóór de Muziektent.

Kinderen met vlaggetjes, het Muziekgezelschap en inwoners van Breskens ontvangen haar en begeleiden haar naar het podium.
Korte toespraak door waarnemend Burgemeester.

15.40 uur        Aanbieden bloemetje aan Koningin Wilhelmina.

15.40 uur        Vertrek Koningin Wilhelmina naar IJzendijke (kinderen met vlaggetjes
zwaaien haar uit)

Wij hopen dat ook u aanwezig zult zijn bij dit evenement, waarbij we terugkijken op 75 jaar bevrijding en vragen u om gedurende deze dag niet te vergeten de vlag uit te hangen.

Namens de organisaties en alle vrijwilligers wensen wij u allen een gezellige middag toe.

Poster 75 jaar grensoverschrijding DEF DIG