Bijeenkomst havenplan drukbezocht

Donderdag 15 maart lag het ontwerp bestemmingsplan havengebied Breskens ter inzage in Centrum Qi (nabij de veerboot). Er kwamen veel geïnteresseerden en het was een levendige bijeenkomst. Op vele plaatsen ontstonden er kleine groepjes met druk pratende mensen.

   

Een kleine samenvatting. De bouw van het Viscentrum – met museum, visveiling, horeca en winkel – en de 460 appartementen is onderdeel van een omvangrijk plan voor de haven. Daarin wordt ook de jachthaven uitgebreid, verhuist de vissershaven naar de huidige handelshaven en gaan oude loodsen en de voormalige graansilo tegen de vlakte. Verder komen in de haven allerlei faciliteiten om Breskens te laten uitgroeien tot vooraanstaand zeezeilcentrum. Sluis en de provincie investeren elk 1 miljoen euro. De rest van de tientallen miljoenen komt van de ontwikkelaars die de appartementen in de markt zetten – Verstraeten, Vroon en Van der Poel.

      

De Raad van State zette in 2016 een streep door de plannen van het Havenplan. Dit omdat de financiële onderbouwing niet voldoende was. De gemeente is daarom opnieuw begonnen en kwam eind 2017 met een nieuw voorontwerp bestemmingsplan. Op de eerste plannen was ook heel veel kritiek. De gemeente is daarom in gesprek gegaan met de tegenstanders en er zijn wat wijzigingen doorgevoerd.De belangrijkste wijziging is dat de kotter op het dak van de vismijn en het Viscentrum iets kleiner wordt, namelijk 24 meter (dit was eerst een kotter van 42 meter). Die vonden mensen volgens wethouder Jack Werkman te groot en te kolossaal. De gemeente heeft een paar jaar terug al een kotter gekocht, maar gaat deze proberen in te ruilen voor een kleiner exemplaar.

Er zijn ook wijzigingen aangebracht in de plannen voor de bouw van 460 appartementen. Het aantal blijft hetzelfde, maar de opzet wordt iets anders. De gebouwen komen wat meer verspreid over de haven te staan en sommige worden iets lager, zodat het uitzicht op de Westerschelde behouden blijft. Het hoogste gebouw, een woontoren van 72 meter, blijft wel in de plannen. Ook het ontwerp van de appartementencomplexen op de Westhavendam, zal er wat anders eruit gaan zien. In plaats van de eerder getoonde pakhuisachtige stijl is het ontwerp nu gebaseerd op een cruiseschip. Volgens de projectontwikkelaar zal dit waarschijnlijk het uiterlijk van de gebouwen worden. Voorlopig blijven de gebouwen op de Middenhavendam in pakhuis-stijl getekend.

     

Het definitieve plan wordt rond de zomer vastgesteld door de gemeente­raad. De bouw van het Viscentrum en de eerste appartementen zouden dan eind dit jaar kunnen beginnen. Er is gekozen om eerst te starten met de bouw van het Viscentrum en verhuizing van de visserijvloot naar de handelshaven. De tweede fase omvat de bouw op de Westhavendam. Min of meer gelijktijdig wordt met de inrichting van de nieuwe jachthaven, de bouw van appartementen op de Kaai en de transformatie van dit gebied begonnen. Aansluitend komen de bedrijfsverplaatsingen aan de orde en als afsluiting de bouw op de Middenhavendam. Maar dit kan alleen als niemand naar de Raad van State stapt. Het plan ligt nog tot 1 april a.s bij de Gemeente Sluis ter inzage.

Bronvermelding: Website Gemeente Sluis, HGB LO Onderbouwing appartementen 22-02-2018