Jubileum KNRM: “Altijd leuk om mensen uit de shit te helpen”

Een van de 45 Nederlandse KNRM-stations zit op de kaai in Breskens, en dit jaar kan er wel wat gevierd worden. De voornamelijk op vrijwilligers gebaseerde stichting telt dit jaar maar liefst vier mannen die een jubileum te vieren hebben. Ze hebben er 10, 20 en twee mannen zelfs 30 jaar vrijwillige dienst op zitten, en dat mag uiteraard weleens verteld worden.

Ikzelf kende de KNRM niet, heb nooit gevaren, of een reddings­dienst nodig gehad, maar de KNRM voert voor­namelijk hulpverlening uit op het water. 1 op de 10 keer gaat het echt fout: dan komen de armen uit de mouwen. Hun twee boten liggen en staan dan ook op de kaai, en met hun piepers aan de heup kunnen ze binnen 10 minuten uitrukken. Vaker rond de 5 minuten, maar dat hangt vooral af van hoeveel vrijwilligers er van de 20 ingeschrevenen beschikbaar zijn. 10, 20 en 30 jaar vrijwillige diensten leveren voor de KNRM gaat natuurlijk niet gepaard met een lege kerfstok. Van de jaren 80 tot nu hebben ze vaak leuke dingen meegemaakt vertelde Bram: “We kregen een oproep over een bijenzwerm op een motorboot en we moesten daarna een imker uit Vlissingen halen!”. In de zomermaanden gaat het vrouwelijk schoon hen niet voorbij, maar wanneer het er echt op aankomt staan ze ook écht paraat. Mensen uit een autoschip redden, waarvan er vandaag de dag nog steeds vijf vermist zijn, of een lijk uit de zee vissen, zinkende schepen redden van buren of kennissen.

Na de vraag “Waarom?” kwam Bram met het antwoord: Het is altijd fijn om mensen uit de shit te helpen”. Ook al moeten ze vaak de meest logische keus maken. “Gezond verstand gaat boven alles”. Hun werk is dan niet “makkelijk” maar toch werd er wat gekibbeld over de leeftijd die je maximaal mag hebben als vrijwilliger bij de KNRM. Graag zouden de mannen, vooral die er al 30 jaar KNRM op hebben zitten, er nog zo veel mogelijk jaren aan vast willen plakken.

Prachtig dat een stichting zich zo kan inzetten om mensen kosteloos uit de nood te helpen, de verworven steun van de donateurs is dan ook hard nodig om zo veel mogelijk preventie te geven, en om over de juiste middelen te kunnen beschikken. Ook al wordt het materiaal van de slachtoffers steeds beter, van gps tot betrouwbaarder motoren, toch is de KNRM vorig jaar 47 keer uitgevaren.

We hebben een enorme waardering voor het werk en de inzet van de vrijwilligers van de KNRM. En bij dit speciale jubileumjaar Rino, Peter, Bram en Peter bedanken voor hun jarenlange trouw aan deze organisatie.

De volgende personen ontvingen de Oorkonde
Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid:
Michael Neuwald – 30 jaar vrijwilliger
Bram Verhage – 30 jaar vrijwilliger
Peter Kesteloo – 20 jaar vrijwilliger
Rino van Voren – 10 jaar vrijwilliger